blog,  Tudomány

Gátmetszésre levendulaolaj?

Évszázados, de mindig aktuális téma a szülés során keletkező gátseb okozta fájdalom, illetve hogy hogyan lehet a seb gyógyulását elősegíteni.

Mindenek előtt megjegyzendő, hogy az optimális megoldás a gátvédelem lenne, vagyis, hogy ne legyen szükség „vágásra”, de ha muszáj, akkor természetesen a megfelelő irányba ejtett metszés még mindig jobb, mint a kontrollálhatatlan repedés.

Akárhogy is, szülés után igyekszik az ember mielőbb regenerálódni, és mint sok mást, a levendula illóolajat is vizsgálták ebben a tekintetben.

Egy 2011-es kutatásban hatvan szülőnőt vizsgáltak. A levendula illóolajat hasonlították össze a szokásos kórházi protokollal, vagyis a Betadinos ülőfürdővel.

A gátseb okozta fájdalmat vizuális analóg skálán nézték, vagyis a hölgyeknek egy skálán kellett megmutatni, hogy milyen fokú a fájdalmuk.

Példa a vizuális analóg fájdalomskálára

A sebet az úgynevezett REEDA skálán értékelte az orvosuk, mely a vörösség, az ödéma, a bevérzés, váladékozás és a sebvégek távolságának vizsgálatát jelenti.

A gátmetszés után 4 órával, 12 órával és 5 nap múlva értékelték mind a fájdalomskálát, mind a sebet leíró REEDA skálát.

Négy órával a szülés után értékelhetően alacsonyabb volt a fájdalomszint, 12 óra múlva nem volt különbség a fájdalomszintben, öt nap múlva viszont a seb állapota volt jobb az illóolajat használó csoportban.

Nagy számok törvénye

A kutatók igyekeznek minél nagyobb számokat használni a pontosság érdekében. A sok kisebb vizsgálatot úgynevezett meta-analíziseknek szokták alávetni, amikor az adott témában elérhető értékelhető minőségű tanulmányokat egyben elemzik.

2020-ban egy ilyen meta-analízis során vizsgálták a levendulaolaj használatát gátmetszés után. Hat tanulmányt találtak a témában, melyek összesen 415 nő esetét dolgozták fel. Mind a hat tanulmány az előbb említett fájdalomskálát és REEDA skálát használta. A végső következtetés szerint a levendula illóolaj mind a fájdalomra, mind a sebgyógyulásra pozitívan hat.

Vannak tanulmányok, melyekben az illóolajat közvetlenül a gátsebre juttatják, és vannak vizsgálatok amelyek a ülőfürdőben alkalmaznak 6 csepp illóolajat.

Természetesen ezek a számok nem olyan nagyok, hogy messzemenő következtetést lehessen levonni a levendulaolaj klinikai hasznát illetően. Ugyanakkor mivel mellékhatást nem tapasztalak, nem drága, és az olaj antibakteriális és sebgyógyító hatása tudományosan bizonyított, várhatóan segíteni fog a szülés utáni regenerálódásban.

FIGYELMEZTETÉS!

Élesben történő használat előtt érdemes meggyőződni a kézhátra cseppentve, hogy nem vagyunk-e allergiásak a levendula illóolajra!

(A szerző háziorvostan szakorvos.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük